Home » Cultură » Duşan Popov: Acesta a fost adevăratul James Bond

Duşan Popov: Acesta a fost adevăratul James Bond

Publicat: 05.11.2014
În plin toiul celui de-al doilea Război Mondial, scriitorul Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond, lucra cu sârg pentru MI6, celebrul serviciu britanic de spionaj extern. Detaşat la Lisabona, Fleming avea în ţintă un misterios agent dublu britanico-german, căruia MI6 tocmai îi dăduse suma de 50.000$ cash. Fleming l-a urmărit pe individ până a reuşit să-l identifice şi să afle mai multe despre el. Omul cu pricina avea să intre în legenda romanelor şi filmelor de acţiune şi spionaj. Misteriosul agent real tocmai dăduse viaţă viitorului Agent 007, cel mai faimos personaj în tagma spionajului internaţional. Însă povestea adevăratului James Bond, avea să fie pe a locuri mai interesantă şi mai surprinzătoare decât a personajului fictiv din romanele lui Fleming.
 
James Bond era un pic…sârb!
 
 
Povestea lui Duşan Popov, sau Duşko Popov, cum mai era denumit, începe în anul 1936, an în care acesta s-a hotărât să-şi folosească talentul nativ în arta spionajului.
Popov s-a născut pe data de 10 iulie 1912 în oraşul Titel, care pe atunci era inclus în fostul  Imperiu Austro-Ungar. Viitorul spion a văzut lumina zile într-una dintre cele mai bogate şi prospere familii sârbeşti. Avea un frate mai mare, care şi el urma să devină un apreciat agent dublu de informaţii. Familia sa a fost nevoită să se mute în Dubrovnic, încă de când Duşko era doar un copil.
 
Inteligent, creativ şi talentat în multe domenii, Duşko era sufletul familiei sale. Precum mulţi alţi tineri sârbi, Duşko vroia să înveţe la perfecţie limba germană pentru a se descurca cât mai bine în viaţă. Fire abilă şi descurcăreaţă, Duşan vorbea deja fluent limbile engleză şi franceză, când s-a decis să studieze limba germană în Universitatea din Freiburg.
 
Agentul Duşan Popov în tinereţe.    Sursa foto: WikipediaAgentul Duşan Popov în tinereţe.

 
Pe când era sudent în Freiburg, Popov s-a împrietenit cu un coleg german pe nume Johann Jebsen. Cei doi au devenit ca nişte fraţi, fiind uniţi de aversiunea care o aveau pentru nazişti precum şi pentru petrecerile cu fete. De fapt, în aceşti ani veseli ai studenţiei, viitorul James Bond real avea să-şi pună bazele unei imagini de dandy răvăşitor şi irezistibil pentru toate reprezentantele sexului frumos. Popov şi Jebsen au devenit curând nişte invitaţi nelipsiţi ai seratelor şi dineurilor luxoase oferite de nazişti studenţilor străini.
 
Ambii erau deosebit de inteligenţi şi culţi, şi după ce au observat că studenţii cu vederi naziste se impuneau uşor în dezbaterile politice deoarece aceştia ştiau deja subiectele care urmau să fie discutate, Popov şi Jebsen s-au străduit să obţină aceleaşi surse de informaţii, astfel încât timp de câteva luni de zile, niciun student nazist nu s-a mai impus în vreo dezbatere.
 
Oraşul Lisabona, capitala Portugaliei unde a activat şi agentul Duşan Popov.    Sursa foto: ShutterstockOraşul Lisabona, capitala Portugaliei unde a activat şi agentul Duşan Popov.

 
Atunci, Duşko a observat că avea o memorie a imaginilor de-a dreptul fenomenală, calitate pe care şi-a perfecţionat-o ulterior. Numai că această calitate, precum şi şarmul său natural l-au adus în atenţia temutului Gestapo.
Agenţii zeloşi din Gestapo l-au arestat imediat pe Popov sub suspiciunea că ar fi comunist. L-au interogat câteva zile şi nopţi, odată cu mulţi dintre prietneii săi care cu excepţia lui Jebsen, au cedat interogatoriilor şi le-au spus anchetatorilor ce doreau să audă.
 
Din fericire, Jebsen a înţeles gravitatea situaţiei în care se afla amicul său sârb, aşa că l-a contactat rapid pe tată acestuia (un mare industriaş din Serbia), care l-a sunat pe primul ministru iugoslav dr. Stojanovic, care l-a rândul său l-a telefonat urgent pe Goering. Ca urmare a intervenţiilor, Popov a fost eliberat imediat şi i s-a dat un interval de 24 de ore pentru a părăsi Germania.
 
 
„Duşko” : Agentul Tricicletă!
 
 
În anul 1939, după o întâlnire cu vechiul său prieten, Johann Jebsen într-un luxos hotel din Belgrad, din Iugoslavia pe atunci netură, Popov a ales să devină dintr-un şarmant şi inteligent pierde-vară bogat, un redutabil agent secret care a primit numele de cod „Tricicletă”.
 
A devenit iniţial un spion pro-german, dar flerul său i-a spus că este mai bine să joace la două capete şi prin urmare a ales că contacteze şi rezidenţa britanică din Belgrad. Istoria şi cursul lucrurilor aveau să-i arate că fusese mai mult decât inspirat în alegerea făcută atunci. Imediat după ce s-a angajat să livreze informaţii pentru Abwehr, Popov l-a contactat discret şi pe Clement Hope din legaţia britanică din Iugoslavia.
 
Lui Hope nu i-a trebuit mult să înţeleagă situaţia şi calităţile lui Popov, astfel încât a acceptat ca acesta să lucreze în rol de agent dublu.
Odată acceptat de britanici, Popov s-a mutat la Londra unde s-a implicat în afaceri de import-export cu diverse produse. Ocupaţia sa i-a oferit acoperirea perfectă pentru a face dese călătorii în Portugalia neutră. În Lisabona, Duşan Popov avea contacte dese cu agenţi britanici pe care-i informa despre cursul acţiunilor sale.
 
Unul dintre paşaporturile lui Duşan Popov.    Sursa foto: ORF TVUnul dintre paşaporturile lui Duşan Popov.

 
Astfel, agentul sârb alimenta cu informaţii pe germanii din Abwehr, şi apoi le spunea britanicilor din MI6 despre deciziile germanilor. Ajunsese în timp, un agent abil, eficient şi suficient d einteligent pentur a fi plătit gras atât de germani, cât şi de britanici.
Prin urmare, Popov a reuşit să livreze o serie de rapoarte deosebit de valoroase pentru germani, fapt care a crescut încrederea şefilor din Abwehr.
 
Încrezători, aceştia l-au trimis în anul 1941 în Statele Unite, cu misiunea de a pune bazele unei importante rezidenţe şi reţele germane de spionaj pe teritoriul american. După această primă fază,  Duşko a aflat de la Abwehr despre faptul că germanii făcuseră deja rost de datele bazei militare americane de la Pearl Harbour din insula hawaiană Oahu, date pe care Berlinul intenţiona să le ofere Japoniei. Însă drama nu a putut fi evitată. 
 
 
Omul care era să evite atacul de la Pearl Harbour
 
 
Şeful FBI de atunci, celebrul J. Edgar Hoover, nu l-a luat niciodată în serios pe Popov, fiind convins în mod eronat că acesta era fidel germanilor. În ciuda faptului că Popov i-a informat atât pe britanici, cât şi pe americani de interesul suspect al germanilor asupra bazei din Pearl Harbour, FBI-ul nu a luat măsurile care se impuneau.
 
În timpul unui interviu de-a dreptul incendiar dat de Popov după încheierea războiului, acesta a declarat că pe data de 12 august 1941, i-a informat pe americani despre iminenţa unui atac în Pearl Harbour, însă suspiciunile lui Hoover au dus la tragicul deznodământ. Mai mult, Hoover nu doar că-l bănuia pe Popov de faptul că ar fi fost agent german sub acoperire, dar s-a declarat scandalizat şi de aventurile personale ale acestuia. Astfel că după ce Hoover a aflat că Popov avea deja o relaţie adulteră cu o cetăţeană americană, şeful FBI-ului l-a ameninţat pe sârb cu arestarea dacă nu părăsea Statele Unite pe loc.
 
Uluit, Popov i-a replicat şefului FBI:
Eu ţi-am adus informaţii secrete şi verificabile care îţi indică unde, cum şi cine va lovi Statele Unite, şi pe tine te preocupă cu cine mă culc eu?”.
 
Actorul Daniel Craing, ultimul care îl interpretează pe personajul James Bond din seria cinematografică a filmelor cu Agentul 007.    (Foto: Filip Fuxa / Shutterstock.com)Actorul Daniel Craing, ultimul care îl interpretează pe personajul James Bond din seria cinematografică a filmelor cu Agentul 007.

 
În afară de faptul că a oferit detalii cu privire la intenţiile Japoniei şi Germaniei cu privire la Pearl Harbour, Popov a mai încercat să-l convingă pe Hoover despre crearea unei reţele capcană de spioni, reţea aflată sub coordonarea FBI-ului. Însă Hoover, în încăpăţânarea lui tipică, nu l-a luat în serios nici de această dată pe Popov. Avertizările cu privire la baza din Hawaii nu au ajuns pe birourile U.S. Army, iar ideea unei reţele de contra spionaj a fost respinsă fără discuţie de către Hoover.
 
Deşi viaţa de playboy a lui Popov l-a ofensat pe Hoover, tocmai acest aspect l-a atras pe scriitorul Ian Fleming, pe atunci agent de informaţii în Marina Militară a Marii Britanii. Fleming a fost apoi însărcinat de superiorii săi să se întâlnească cu Popov în Lisabona pentru a-i plăti acestuia una din şarjele de bani pentru serviciile sale.
 
Atunci, în acel moment, cei doi oameni, agentul-scriitor Ian Fleming şi viitorul model de inspiraţie pentru James Bond, Duşan Popov, s-au întâlnit la un cazino pentru a avea o conversaţie. Astfel se năştea legenda Agentului 007. Atunci, Fleming a văzut omul perfect pentru viitorul său roman, Casino Royale.
 
Însă viaţa îşi urma cursul pentru fiecare. Aceea a fost prima şi singura întâlnire între scriitorul Fleming şi personajulc are l-a inspirat şi avea să-l obsedeze pentru tot restul vieţii sale. Mai târziu, în anul 1944, Popov a primit o nouă misiune, ajungând un personaj cheie în Operaţiunea Fortitude, un îndrăzneţ scenariu de contrainformaţii în care Aliaţii au reuşit să-i păcălească pe germani cu privire la existenţa unei forţe militare care ar fi trebuit să debarce la Calais sau în Norvegia în timpul Zilei Z, şi nu în Normandia, cum avea să se întâmple în realitate.
 
Însă în timpul acestei operaţiuni, Johann Jebsen, prietenul german al lui Popov, şi el un agent dublu, denumit „Artistul”, avea să fie arestat de britanici care se temeau preventiv ca acesta să nu divulge Abwehr-ului detaliile scenariului. Din acest motiv, şefii din MI6 s-au temut să-i divulge lui Popov toate detaliile planului, căci se temeau de o eventuală trădare a acestuia.
 
Fotografie cu scriitorul Ian Fleming    Sursa foto: Horst Tappe (photographer) / Hulton Press Library / Fotografie cu scriitorul Ian Fleming

 
Ulterior, după ce MI6 s-a dumirit că Popov rămăsese de încredere, celebrul serviciu britanic de informaţi l-a angajat pe acesta în multe alte misiuni cu caracter secret despre care nu se cunosc nici astăzi multe detalii.
Avea să rămână în urma lui, aura de bărbat cu un succes uriaş la femei, care după încheierea războiului a dus o viaţă luxoasă, presărată cu numeroase relaţii pasagere.
 
În cele din urmă, Popov s-a căsătorit şi s-a stabilit într-o vilă cochetă din sudul Franţei, unde a trăit discret până în anul 1981, când a murit la vârsta de 69 de ani.
 
În afară de personajul James Bond-Agentul 007, Popov a mai lăsat în urma sa trei fii, precum şi un volum autobiografic lansat în anul 1974 şi intittulat „Spy, Counterspy.
 
Cartea nu a fost încă tradusă în limba română, dar legenda şi misterul adevăratului James Bond continuă să fascineze generaţii de cititori.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din lume
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din lume
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online
Reacția unui ambasador francez la auzul numirii sale la București: „Catastrofă cu neputință de evitat!”
Reacția unui ambasador francez la auzul numirii sale la București: „Catastrofă cu neputință de evitat!”
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”